Samenweiden bij Agrarisch Bedrijf Wynia

Onze koppels schapen zijn weer verdeeld en lopen in goede weide. Op 1 oktober laten we bij elk koppel schapen 1 Blessumer fokram lopen en kan het dekken beginnen. De schapen staan er dan weer “gekleurd” op. Als het allemaal goed verloopt kunnen we  begin maart de eerste lammeren verwachten!

Geplaatst in Geen categorie

lammertijd Schapen Grazerij Bornerbroek

Februari en maart 2015: een mooie drukke bedoening in onze stal. Lammeren zoeken hun moeder, moeder zoekt haar lam. Nieuwe geboorten van Schoonebeeker schapen, blijft altijd een bijzondere tijd. Voorjaar komt eraan, even wachten… volgende week staldeur open en dan kunnen de dieren naar buiten de weide in.

Geplaatst in Geen categorie

Lamsvlees van boerderij Stokebrand bij Zutphen

   
www.boerderijstokebrand.nl

Wie wel eens in de omgeving van de (nieuwe) Cortenoeverse brug bij de Zutphense zuidwijken wandelt of fietst, heeft wellicht weet van die oude boerderij die ingeklemd zit tussen brug, zuidwijken en uiterwaarden.

Officieel heet deze boerderij “Stokebrandsweerd” maar in de autochtone volksmond was het “Wiejers van Stokebrand”. Die boerderij is nog steeds in functie. Zo dicht tegen de zuidwijken aan liggen biedt weer nieuwe mogelijkheden. Jeugd kan hier een paard of pony in pension hebben op loop- of fietsafstand. Liefhebbers van lamsvlees kunnen profiteren van een herkenbaar product, en met een eigen verhaal.

Op de boerderij zijn 50-60 ooien. Zij zijn de verzorgers van het dijktalud; zij houden de grasmat kort en compact. Ook buiten het talud groeien de dieren op in natuurlandschap, zonder gebruik van mens-concurrerende voedingsstoffen. Zij zijn altijd buiten, behalve bij hoog water en heel veel sneeuw. In de winter moeten ze worden bijgevoerd met hooi en dan zijn ze alleen s’nachts op stal.

Deze schapen krijgen hun lammeren eind april en mei. Dan is de verwachte temperatuur al zodanig dat ook de pasgeboren lammeren weer naar buiten kunnen. De meeste lammeren worden in het weiland geboren, maar ze gaan allemaal even een nacht op stal om te controleren of alles goed is gegaan (goed drinken) en om de nieuwe geboortes te registreren. En soms blijkt nazorg nodig.
De schapen worden al in maart geschoren, ruim voordat de lammeren worden geboren. Het is voor de ooien draaglijker om de wol kwijt te zijn in de laatste weken van hun dracht en de daarop volgende zoogperiode.

In november zijn de eerste lammeren volgroeid voor de slacht en deze gaan naar een schapenslachterij. Bij die gelegenheid wordt er op de boerderij een slachtdag georganiseerd.
Afhankelijk van de bestellingen worden de geslachte dieren weer opgehaald, hetzij uitgesneden in de gewenste vleesporties, of in een geheel, ‘in karkas’.
Liefhebbers van lamsvlees (met diepvriesruimte 7 – 8 kg) kunnen op de slachtdag hun bestelling ophalen. Dat kan een heel of half karkas zijn, uitgesneden op de slachterij in de gewenste onderdelen zoals schouderlappen, koteletten, achterbouten heel of in schijven. Andere liefhebbers met ondernemingsgeest kunnen op de slachtdag een heel of half karkas kopen en deze thuis verwerken.

Weer andere liefhebbers met misschien beperkte mogelijkheden thuis maar wel in voor een authentieke slachtbelevenis, kan die dag terecht op de boerderij (de deel).
Er zijn meestal meer collega deelnemers aanwezig om van elkaar te leren hoe je het karkas kunt verwerken naar eigen voorkeur en smaak. Zo krijgt dit lamsvlees een unieke meerwaarde: Lamsvlees met een verhaaal

Lamsvlees kan alleen op de slachtdagen (november en februari) worden gekocht als vers product. Aanmelding kan via de eigen website.

Otto Wijers

Geplaatst in Geen categorie