Recept II

De volgende gerechten komen uit Kyrgyzstan 

In de loop der eeuwen hebben zich verschillende volkeren in Kyrgyzstan gevestigd. Dunganen, Russen en Tataren voegden zich bij de Kyrgyzen en brachten hun cultuur, hun zeden en ook hun kookgewoontes mee. Veel gebruiken wisselden ze onder elkaar, maar andere bleven specifiek. Op die manier is een veelzijdige levenswijze ontstaan. Een ding hebben allen gemeen: voor de gasten is het beste niet goed genoeg.

De mensen achter de organisatie Ecotour zien het als hun taak de traditie van o.a. Kyrgyzstan voort te zetten. In hun joerten (soort mobiele onderkomens) bieden ze uitsluitend verse en ecologisch verantwoorde producten aan, die zo mogelijk uit de omgeving komen. Onze kooksters bereiden met liefde en bekwaamheid zowel specialiteiten van verschillende volkeren als ook nationale gerechten. Voor meer info over Ecotour zie de website www.ecotour.kg/nl

De volgende recepten zijn heel populair. En makkelijk klaar te maken.

Besh-barmak
betekent ‘vijf vingers’ omdat de nomaden dit gerecht oorspronkelijk met de vingers aten. Snij lamsvlees in dobbelsteentjes en trek er een bouillon van. Haal het vlees uit de pan en kook in het vleesnat noedels gaar. Vervolgens zijn uienringen aan de beurt. Dien het vlees, de noedels en de uienringen op in een bord, de soep apart in een kom.

Plov is een gerecht uit Oezbekistan dat de mannen graag klaarmaken. Fruit in een wok een pond dobbelsteentjes van rund of lamsvlees gedurende 10 minuten. Laat twee gesnipperde uien meebakken tot ze glazig zijn. Met wortelreepjes erbij nog eens een paar ogenblikken bakken. Giet 2,5 l water erop en laat het geheel 10 à 15 minuten koken. Doe 1 kg rijst in het water en laat het gerecht zolang sudderen tot het water verdampt is. Onder een deksel nog even laten trekken en klaar is de plov.

plov